“Samenwerken aan ’s werelds grootste astronomieproject is enorm fascinerend”

Optical system engineer Ralph Pohl werkt bij Demcon aan cruciale technologie voor ’s werelds grootste telescoop: de Extremely Large Telescope (ELT). De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) zal samen met Demcon Focal cruciale technologie gaan leveren voor de ELT. Hiermee zal deze telescoop scherpere beelden van het heelal kunnen maken dan ooit tevoren. Met behulp van de ‘laser guide star’-technologie van TNO en Demcon zal de ELT naar verwachting inzicht geven in enkele van de grootste onopgeloste astronomische vraagstukken van deze tijd, van het ontstaan van sterren tot de zoektocht naar tekenen van leven op exoplaneten in andere zonnestelsels. Ralph is als lead engineer onder andere verantwoordelijk voor de werkpakketten, de begeleiding van engineers en het voeren van klant discussies.

Waarom is het project zo bijzonder?

‘Dit project is zo bijzonder omdat we samenwerken aan een van de grootste astronomieprojecten ter wereld. We gaan nieuwe laser guide stars van buitengewoon hoge optische kwaliteit ontwikkelen voor de grootste telescoop die ooit gebouwd is. In de toekomst zullen wetenschappers een stukje Demcon optomechatronica gebruiken op de berg waar de telescoop staat, om te begrijpen wat er in de rest van het heelal gebeurt. De ELT hoofdspiegel van 39 meter groot kan vijftien keer zoveel licht opvangen dan de grootste bestaande telescopen. Dit zorgt er samen met de adaptieve optiek voor dat de telescoop zelfs de zwakste objecten duidelijk in beeld kan brengen. De ELT stelt astronomen in staat om planeten en andere objecten te ontdekken die een baan beschrijven rond andere sterren, en om aarde-achtige planeten in nabije zonnestelsels te bestuderen waar leven mogelijk zou kunnen zijn. We maken hiermee een grote impact in de astronomie en dat maakt het zeer interessant. Het is bijzonder fascinerend om iets met de ruimte te doen. Je wilt er deel van uitmaken en het geeft energie, omdat het een mooi doel dient voor de wetenschap en omdat het voor een onderzoeksinstituut is.’

Wat maakt het project technisch uitdagend?

‘Alles is tegelijkertijd in ontwikkeling, niet alleen het laser guide star systeem, maar ook de telescoop zelf. Dit maakt het kwetsbaar. Er zijn veel randvoorwaarden en strenge optische vereisten waaraan voldaan moet worden onder uitdagende omgevingsomstandigheden.  De belangrijkste factoren waarmee het laser guide systeem te maken krijgt, zijn telescoopkantelingen van 60 graden en temperatuurverschillen in de omgeving, variërend van 0°C tot 15°C. Met deze condities moet de laserstraal volkomen stabiel blijven en moet de optische kwaliteit van de uitgezonden laserstraal gegarandeerd zijn. Daarvoor hebben we verschillende testen uitgevoerd – en er zullen er nog meer volgen – om er zeker van te zijn dat het systeem werkt zoals verwacht en dat we aan onze eisen en prestatieverwachtingen voldoen. We gebruiken hiervoor een klimaatkamer waarin we het systeem bij verschillende kantelhoeken en bij verschillende temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden zullen testen.

Naast optomechatronica zijn er ook diverse andere disciplines bij betrokken, zoals mechanica, elektronica, software en reliability engineering. Effectieve communicatie tussen teamleden is hierbij van essentieel belang. Je hebt een goede organisatiestructuur nodig om de vele testen en tooling goed te kunnen managen. Anders verlies je het overzicht. Daarnaast heeft het project door het ambitieuze tijdschema een hoge ontwikkelingssnelheid. De diverse aspecten van het project bieden uitdagingen waar je veel van kunt leren.’

Als je meer wilt weten over system engineering bij Demcon, kom dan vooral langs voor een kop koffie of thee met ons. Stuur een e-mail naar coffee@demcon.com, we nemen graag contact je op!