“Er zit een hele wereld rondom Energy Systems die nieuw voor mij was”

Mechatronic engineer Benke Verhoef is kortgeleden begonnen bij Demcon, nadat hij de master Sustainable Energy Technology aan de Technische Universiteit in Eindhoven heeft afgerond. Hij vertelt over Demcon Energy Systems, een nieuw bedrijf van Demcon en het elektrolyser project, een technologie die hij zeer interessant vindt.

Waar komt je interesse in Energy Systems vandaan?

Voor Benke was het nieuwe bedrijf Demcon Energy Systems een belangrijke reden om bij Demcon te gaan werken. ‘Ik heb interesse in het thema duurzaamheid omdat het zoveel omvat. Bovendien vind ik dat de wereld duurzamer moet worden. In de techniek worden er nog te weinig milieubewuste en duurzame keuzes gemaakt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het designproces, zoals in materiaalkeuze, maar ook in alles om ons heen. Bijna alles dat we gebruiken wordt gemaakt en getransporteerd en dat kost enorm veel energie, in allerlei verschillende vormen. Milieu en duurzaamheid worden nu nog vaak achteraan in de keten opgelost, bijvoorbeeld door recycling van apparaten. Ik denk dat het juist veel logischer is om processen al vanaf de voorkant duurzaam in te richten. Energie is daarin heel erg belangrijk. We moeten het op een duurzame manier zien te verkrijgen, en er zo min mogelijk van zien te verspillen.

Je ziet daarin dat bijvoorbeeld elektriciteit een grote rol speelt. Steeds meer grote energie-vragende processen worden elektrisch gemaakt, zoals transport en verwarming. Dat betekent dat de energievraag snel een heel andere vorm aanneemt. Daar zit een hele interessante technologische uitdaging. We kennen al veel technieken die we kunnen gebruiken om aan die nieuwe energievraag te voldoen. Het is nu juist de kunst om gebruik te maken van die technieken en de bestaande opwek- en energie-infrastructuur aan te vullen, uit te breiden en te vervangen. Zo kunnen we zorgen dat schone en duurzame energie worden ingezet waar dat nodig is. Binnen Demcon Energy Systems willen we technologieën ontwikkelen die gaan meehelpen in die energietransitie. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Zo kunnen wij met behulp van techniek toewerken naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot energie zonder dat dit het klimaat negatief beïnvloedt.’

Elektrolyser project

Elektrolysers bestaan al zeker honderd jaar, maar de innovatie komt eigenlijk pas net op gang. De vraag is hoe je ervoor zorgt dat het bruikbaar is voor industrie en andere toepassingen, maar ook hoe het rendabel en efficiënt wordt. Gelukkig ontstaan er steeds meer schone alternatieven die de overhand krijgen, omdat het gewoon een logische manier is om aan energie te komen, op te slaan en te gebruiken. Het mooiste is dat dit project veel verschillende disciplines raakt, namelijk werktuigbouwkunde en elektrotechniek, maar ook scheikunde en natuurkunde. Het is ontzettend interessant omdat er een hele wereld omheen zit die ik tot nu toe nog niet kende.’

Wil je graag meer weten over werken bij Demcon? Kom dan eens langs voor een kop koffie (of thee). Stuur een mail naar coffee@demcon.com en we nemen graag contact met je op!

energietransitie

meer over het project.

Demcon gaat systemen voor de energietransitie ontwikkelen en is begonnen met de technologieontwikkeling van een elektrolyser. Hiervoor wordt momenteel een prototype gebouwd. De elektrolyser is een apparaat dat elektriciteit en water omzet naar waterstofgas met een beetje zuurstof als bijproduct. Waterstof is een energiedrager; een manier om energie op te slaan, te transporteren en te kunnen hergebruiken. ‘Dit is een leuk project, omdat ik waterstof leer kennen. Ik verdiep me in de materie om te zien hoe het werkt, wat we erover weten (en niet weten) en wat er al gedaan is. In deze experimentele fase duiken veel vragen op. Het is daarnaast een gaaf stukje techniek: in een beker water een batterij aan een paar elektrodes koppelen en daarmee waterstofbubbeltjes maken. Dat is een oude techniek, maar tegelijkertijd zijn er ook veel dingen die we nog niet snappen en die uitgezocht en ontwikkeld moeten worden.