“Op de grens van het technisch haalbare: buitengewoon interessant!”

Senior mechatronic system engineer Sven Hol is na twintig jaar te hebben gewerkt bij ASML, nu werkzaam bij Demcon. Hij leidt momenteel enkele projecten op systeemniveau. Eén van deze projecten is het SMART project van IRE dat focust op de LightHouse technologie. Een project met een behoorlijke uitdaging..

Waarom heb je gekozen voor Demcon?

Na een lange tijd als domeinarchitect wilde ik me graag verbreden. Deze verbreding heb ik gevonden bij Demcon. In mijn rol als system engineer kan ik al in de conceptfase mijn creativiteit kwijt. Daarbij is mijn werk als meewerkend voorman erg gevarieerd; van het maken van modellen, tot aan het leiden van het projectteam. Ik blijf technisch inhoudelijk bezig en dat is voor mij een belangrijke factor voor werkplezier.

Waarom is dit project zo’n grote uitdaging?

Werken aan de LightHouse technologie resulteert niet in standaardoplossingen. De extreem hoge warmte-input vraagt om oplossingen die zich aan de rand van het technisch haalbare bevinden. We extraheren 2 megawatt warmte uit een volume zo groot als een luciferdoosje. Je moet hiermee echt oppassen, want de machine wordt extreem warm. De vraag is dan: hoe ga je dat koelen? Normaal gesproken koelen we met koelwater of olie, maar nu doen we dat met vloeibaar metaal. Vloeibaar metaal heeft namelijk een veel hoger koelvermogen. Binnen het project ontwerpt Demcon de cel waar het molybdeen (Mo-99) bestraald wordt, en dus waar de 2 megawatt hitte moet worden gekoeld. Daarnaast ontwerpen we de Mo-99 oogstmachine hiervoor. Het ligt op de grens van de beschikbare technische kennis en dat maakt het buitengewoon interessant. Naast alle technische uitdagingen dient het ook een maatschappelijk doel. Dat maakt het een leuk en leerzaam project.

Hoe pak je zo’n complex project aan?

We werken met collega’s vanuit verschillende disciplines samen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s die gespecialiseerd zijn in warmte- en stroomleer, mechanica, elektronica, fysica en softwareontwikkeling. We zijn allemaal pragmatisch en doelgericht ingesteld. We willen samen iets bouwen en bij iedereen is de passie voor techniek sterk voelbaar. De techniek staat bij Demcon voorop. Mensen hebben een erg open houding en zijn altijd bereid om te helpen. Hierdoor zijn we in staat om aan bijzondere, grensverleggende projecten deel te nemen, zoals SMART en het werken aan de LightHouse technologie.

 

Wil je graag meer weten over system engineering bij Demcon? Kom dan eens langs voor een kop koffie (of thee). Stuur een mail naar coffee@demcon.com en we nemen graag contact met je op!

meer over het project.

In het grensverleggende SMART project van IRE wordt met de LightHouse technologie een alternatieve productiemethode voor het medische isotoop molybdeen-99 ontwikkeld. In het huidige proces worden deze isotopen bij IRE gewonnen uit verrijkt uranium. Deze worden in onderzoeksreactoren bestraald, maar dreigen hun houdbaarheidsdatum te overschrijden. Daardoor komt de leveringszekerheid in gevaar. Een voorraad of buffer aanleggen van het radioactieve materiaal is niet mogelijk. Demcon richt zich op de ontwikkeling van de alternatieve bestralingsmodule, zonder gebruik van een onderzoeksreactor. Dit doen we in samenwerking met specialisten in onder andere vloeibaar metaal en de ontwikkeling van deeltjesversnellers. Hiermee maken we het mogelijk om radioactieve medische isotopen te maken van niet-radioactieve grondstoffen, zonder zwaar radioactief afval te produceren.

meer over deze technologie