“Mooi om met mijn mechanical skills bij te dragen aan een betere wereld”

Senior mechanical engineer Michiel Aarts werkt ruim 2 jaar bij Demcon en is trots dat hij iets kan bijdragen aan een betere wereld. Hij vertelt over een chirurgische robot voor microchirurgie. Een project waar hij veel voldoening uit haalt. Als lead mechanica maakt Michiel de vertaalslag van een eerste idee, naar een concept en vervolgens naar een eindproduct. Veiligheid, maakbaarheid en usability zijn belangrijke pijlers in dit precisiemechanica project.

Waarom is het project zo bijzonder?

De arts gebruikt een joystick waarmee hij de robot bedient. Deze chirurgische robot zorgt ervoor dat operaties veiliger verlopen en dat de behandelmogelijkheden voor de patiënt verbeteren. Ik vind het prachtig dat je met nieuwe ontwikkelingen mensen kunt helpen die eerder niet geholpen konden worden, omdat dit voorheen een te hoge precisie vereiste. Je geeft mensen hiermee hoop en dat maakt me trots. Ik zie het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat het design zodanig geoptimaliseerd is om er goed mee te werken. Daar komt bij dat het leuk is om na te denken over hoe het product vervolgens geproduceerd kan gaan worden.

Wat maakt het project technisch uitdagend?

Op dit moment is een arts zo nauwkeurig als zijn of haar eigen handbewegingen, maar een robot kan dit veel nauwkeuriger. Als een arts te veel of te weinig koffie heeft gedronken, of te weinig heeft geslapen, kan dit invloed hebben op de nauwkeurigheid. De chirurgische robot heeft hier geen last van en kan veel nauwkeuriger werken. Hierdoor kunnen operaties worden uitgevoerd die eerst (bijna) onmogelijk waren. De controllers die de arts in handen heeft, zijn een kleine versie van de robotarm. Alle bewegingen die de robot moet maken, moet de chirurg ook met de controllers kunnen maken. Dit moet niet voor één arts fijn werken, maar voor allemaal. De arts moet het gevoel hebben dat hij iets beetpakt met de controller. Dit heeft alles te maken met mechanische terugkoppeling. Het is een grote uitdaging om het design van de controller zo te maken dat de arts het gevoel heeft dat hij echt aan het opereren is.

Wil je graag meer weten over mechanical engineering bij Demcon? Kom dan eens langs voor een kop koffie (of thee). Stuur een mail naar coffee@demcon.com en we nemen graag contact met je op!

microchirurgie

meer over het project.

Microsure is een bedrijf in medische hulpmiddelen gevestigd in Eindhoven (Nederland), opgericht door de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in 2016. De focus ligt op het verbeteren van het leven van patiënten door het ontwikkelen van robotsystemen voor microchirurgie. Demcon is samen met microchirurgen en ingenieurs betrokken bij het product MUSA, ’s werelds eerste chirurgische robot voor open microchirurgie. MUSA biedt bovenmenselijke precisie voor microchirurgen, waardoor nieuwe ingrepen mogelijk zijn die momenteel niet met de hand kunnen worden uitgevoerd.