muntsorteermachine.

De Koninklijke Nederlandse Munt had een acuut kwaliteitsprobleem in een grote zending Chileense munten. Handmatig 100% controleren en sorteren bleek te tijdrovend en subjectief. Voor objectieve hogesnelheidsinspectie en -sortering hebben wij binnen een maand een machine en een vision-algoritme ontwikkeld. Dit systeem hebben we in Chili succesvol geïnstalleerd.

snelle conceptkeuze, robuuste uitvoering.

De opdracht vroeg om directe actie. We gingen met de muntmeester in gesprek en deden in het lab testen met de munten. Vanwege de beperkte tijd kozen we waar mogelijk voor hergebruik van beschikbare deeloplossingen. De conceptkeuze bepaalden we op grond van snelle, simpele testjes. Belangrijk was ook de directe beschikbaarheid van componenten. Veel nadruk lag op een robuuste uitvoering, voor een betrouwbare operatie in Chili onder vooraf onbekende omstandigheden. Deelsystemen hebben we parallel getest, om snel de machine te kunnen bouwen. Binnen vier weken was deze klaar voor transport.

Slider-Case-Muntmachine-Demcon
wij hebben onder zeer hoge tijdsdruk een werkend systeem gerealiseerd. ”

complex vision-algoritme.

Onze grootste uitdaging was het complexe, modelgebaseerde vision-algoritme. Dat moest nagenoeg real time een grote variatie aan verkleuringen kunnen detecteren en betrouwbaar beoordelen. We hebben dat onderbouwd met een doorwrochte statistische analyse. Essentieel was de mogelijkheid het algoritme ter plekke te laten ‘inleren’, om onverwacht opduikende problemen meteen te ondervangen. Uiteindelijk heeft de machine ruim drie maanden volcontinu gedraaid en veertig miljoen munten gecontroleerd. Met succes, want de eindklant keurde het resultaat van de controle probleemloos goed.

Content-Case-Muntsorteerder-Demcon
Contact-Jan-Diever-Demcon

“onze controle van munten was 100% waterdicht.”

Het allerbelangrijkste was dat de controle van de munten 100% waterdicht was. Goedkeur moest echt goedkeur zijn en afkeur liefst ook echt afkeur; dat is gelukt. De muntmeester was nog nooit zo’n goede machine tegengekomen, die zelfs vlekjes ontdekte die hij zelf niet had gezien. Met onze inzet – onder hoge tijdsdruk – hebben we een boete voor de opdrachtgever kunnen voorkomen.