geavanceerde microcarrier voor kweek van iPSC’s.

Stamcellen zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van celtherapieën, screening van nieuwe geneesmiddelen en modellering van ziektebeelden. Geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs) zijn hiervoor zeer interessant, maar het produceren van grote hoeveelheden van deze cellen is uitdagend. Wij dragen bij aan onderzoek naar speciale microcarriers voor effectieve en efficiënte kweek van iPSCs.

screening.

Volwassen humane cellen zijn te herprogrammeren tot pluripotente stamcellen die kunnen uitgroeien tot elk gewenst type cel. Deze geïnduceerde pluripotente stamcellen (Engelse afkorting iPSCs) zijn onder meer geschikt voor het screenen van nieuwe geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson. River BioMedics ontwikkelt modellen voor hartweefsel. Grootschalige productie van iPSCs is echter nog een uitdaging. Universiteit Twente en start-up IamFluidics werken voor celkweek aan een nieuw type microcarrier met speciale coating.

Slider-Case-Scinus-Demcon-3
Slider-Case-Scinus-Demcon
zoeken naar de juiste condities voor celkweek. ”

procesonderzoek.

In een EFRO-project doen de partners onderzoek naar de toepassing van nieuwe microcarriers. Wij dragen daaraan bij via onze deelneming in Scinus Cell Expansion. Scinus ontwikkelt en levert bioreactortechnologie voor het kweken van (stam)cellen. In dit project zet Scinus die technologie in voor het kweken van iPSCs. De opgave daarbij is de geschikte formulering voor de microcarrier en de bijpassende coating te vinden en de juiste condities voor kweek te bepalen.

Content-Case-Scinus-Demcon
Contact-Michiel-Jannink-Demcon

“samen screening en therapie met stamcellen mainstream maken.”

Wij werken samen met key opinion leaders van toonaangevende onderzoeksgroepen wereldwijd. Ons doel is de kweek van stamcellen eenvoudiger en kostenefficiënt te maken, zodat screening en therapie met stamcellen mainstream kunnen worden.