fine steering mirror.

Nauwkeurige sturing van laserbundels bepaalt de kwaliteit en bandbreedte van lasersatellietcommunicatie, voor snel en veilig internet en dataverkeer. De fine steering mirror (FSM) is daarvoor cruciaal. Wij hebben een prototype-ontwerp van een FSM volledig uitontwikkeld tot een industrieel product. Dat kunnen wij in grote aantallen produceren.

hoogdynamische respons.

FSM’s in de optische terminals van satellieten, vliegtuigen en grondstations zorgen voor de nauwkeurige uitlijning van zender en ontvanger. Fouten door hoogfrequente verstoringen kunnen ze wegfilteren. Het spiegeltje (diameter 20 millimeter, vlakheid binnen 12 nm rms) moet daarom met een bandbreedte van 1 kHz kunnen bewegen. Voor deze hoogdynamische respons hebben wij een goed produceerbare, lichtgewicht, ‘space-compatible’ constructie ontworpen. De lagering met bladveren zorgt voor een hoge lineariteit en vermijdt slijtage. Voor het ontwerp hebben we onze diepgaande competenties op het gebied van optica, mechanica, elektronica, materialen en productietechnologie ingezet.

Slider-Case-FSM-Demcon-1
Slider-Case-FSM-Demcon-2
Slider-Case-FSM-Demcon-4
onze FSM maakt betrouwbare lasersatellietcommunicatie mogelijk. ”

compacte uitvoering, optimale maakbaarheid.

De industrialisatie stelde ons voor diverse uitdagingen. We konden de performance van het oorspronkelijke ontwerp behouden en tegelijk kreeg de FSM een compacte uitvoering – om ook in een ‘cube’-satelliet te passen. Daarbij moesten de kosten flink omlaag. Om aan al deze eisen te voldoen, hebben we slimme materiaalkeuzes gemaakt en speciale uitvoeringen ontworpen van componenten, zoals een uiterst efficiënte actuator. Ook hebben we de maakbaarheid geoptimaliseerd. We leveren de FSM’s volgens de specificaties van de Europese space-standaarden.

Content-Case-FSM-Demcon
Contact-Albert-Borreman

“wij hebben de FSM succesvol gelanceerd.”

Onze expertise van optomechatronica en productie hebben we ingezet in een nauwe samenwerking binnen het FSO-consortium. Zo zijn wij tot een industrieel product gekomen. Met strenge testprotocollen hebben we onze FSM’s door de mangel gehaald. Ze overleven een lancering en leveren een hoge performance. Inmiddels zijn ze door meerdere bedrijven succesvol getest. Nu zijn we klaar om space-gekwalificeerde FSM’s op grote schaal te gaan leveren.