Afstudeerstage: kleine heen-en-weergaande beweging in een rollager

Eindhoven
Engineering
Student
Solliciteer direct

Organisatie

Onze bedrijven onderscheiden zich elk op eigen terrein met unieke expertises en skills. Daarmee helpen ze opdrachtgevers om beter te presteren en meer te bereiken. Vanuit een passie voor technologie kunnen onze bedrijven krachten bundelen. Door kennis te delen en samen te werken maken we meer maatschappelijke impact. Demcon advanced mechatronics is een multidisciplinaire ontwikkel- en engineeringspartner voor mechatronische uitdagingen, van concept tot realisatie. 

Functie

Duur van het afstudeerproject: 9 maanden

Demcon is onder andere actief in de hightech industrie. In snel bewegende toepassingen is het noodzakelijk om koppelingen en scharnieren te maken die nauwkeurig en storingsvrij functioneren gedurende een groot aantal cycli.

Voor precisietoepassingen met kleine hoekvariaties kunnen dergelijke scharnieren gerealiseerd worden door buigelementen, zoals bladveren, in diverse configuraties. Voor grote hoekvariaties kunnen precisiekogellagers worden gebruikt. Hoewel deze lagers zullen slijten, is dit verschijnsel goed begrepen en voorspelbaar, aangezien kogellagers op grote schaal worden gebruikt in bijvoorbeeld auto’s en treinen.

Het probleem doet zich voor bij een heen en weer gaande beweging onder een hoek die niet haalbaar is voor buigingen, maar waarbij de bewegingsamplitude kleiner is dan de minimale beweging zoals gespecificeerd door de lagerfabrikant. In het geval van een toepassing waarbij de kracht groot is (orde van grootte: 5…50 kN) en de hoekamplitude groter is dan 6 … 8°, zal de gebogen vorm van een bladveer niet sterk genoeg zijn om deze kracht over te brengen zonder onrealistische afmetingen.

De opdracht richt zich op het kogellager (of ander rollager). Voorspellingen doen over de levensduur van een rollager onder hoge belasting, kleine hoek, hoge cycli.

Wat we verwachten:

 • Tribologiestudie van het probleem van een rollager en zijn smering over de levensduur.
 • Voorspelling van de levensduur van een lager.
 • Verificatie door het realiseren van een testopstelling.

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een getalenteerde student werktuigbouwkunde, fysica of vergelijkbaar met een specialisatie in tribologie. Je bent gedreven, leergierig en communiceert gemakkelijk. Ook ben je niet bang om moeilijke problemen aan te pakken en heb je affiniteit met praktisch ontwerpwerk. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht.

 • Opleidingsniveau: Master
 • Opleiding: Werktuigbouwkunde of natuurkunde met een specialisatie in precisietechniek

Aanbod

Demcon biedt een dynamische, groeiende en innovatieve organisatie. Met onze complexe projecten en multidisciplinaire teams bieden wij een goed klimaat voor deze afstudeeropdracht. Dankzij enthousiaste en toegewijde collega’s is onze werksfeer goed, open en informeel. Je wordt (dagelijks) begeleid door een collega van onze afdeling. We stimuleren eigen initiatief en geven je de ruimte om dit te uiten. Verder bieden we je een scriptievergoeding en veel flexibiliteit.

Inlichtingen

Neem dan contact op met Lise Desmense (Corporate Recruiter) via recruitment@demcon.com. Hebben we je interesse gewekt voor dit afstudeerproject? Dan ontvangen we graag je sollicitatie en CV.

"samen ambitieuze uitdagingen tot een succes brengen."

sollicitatieprocedure.

Lijkt deze vacature je wat en ben je benieuwd naar het sollicitatieproces? Dat verloopt als volgt:.

 1. Solliciteren
  Je hebt gesolliciteerd! We bespreken het intern en reageren zo snel mogelijk.
 2. Telefoongesprek
  We hebben kort kennis gemaakt en willen elkaar beter leren kennen.
 3. Eerste gesprek
  Kijken of het van beide kanten klikt en of de verwachtingen kloppen.
 4. Tweede gesprek
  We gaan dieper in op een mogelijke samenwerking.
 5. Aanbod
  We zien beiden de match! Laten we een passend voorstel doen.
 6. Contract
  Je reactie op het aanbod is positief. We gaan de samenwerking definitief maken!