Afstudeeropdracht: onderzoek naar de mogelijkheden van Aero-akoestische simulaties binnen ventilatiesystemen

Enschede
Engineering
Student
Solliciteer direct

Introductie

Onderwerpen:

 • Aero-akoestiek
 • Simulaties
 • Theorie
 • Ventilatiesystemen

Opleidingsniveau:          

 • Masterstudent(e)

Vereiste opleiding:

 • Werktuigbouwkunde of natuurkunde met een specialisatie in stromingsleer of akoestiek

Duur afstudeeropdracht:

 • 9 maanden

Organisatie

Onze bedrijven onderscheiden zich elk op eigen terrein met unieke expertises en skills. Daarmee helpen ze opdrachtgevers om beter te presteren en meer te bereiken. Vanuit een passie voor technologie kunnen onze bedrijven krachten bundelen. Door kennis te delen en samen te werken maken we meer maatschappelijke impact.

Demcon multiphysics is werktuigbouwkundig en procestechnologisch specialist in warmteoverdracht, stromingsleer en structurele analyse. 

Functie

We krijgen steeds vaker de vraag uit de markt of en hoe aero-akoestische simulaties ingezet kunnen worden in het geluidsarm ontwikkelen van producten. Te vaak wordt achteraf geconstateerd dat de geluidseisen niet gehaald worden en dan zijn aanpassingen lastig en duur. Het is daarom wenselijk om geluidsproblemen in een vroeg stadium te detecteren en op te lossen. De vraag is dan ook: kunnen aero-akoestische simulaties hierbij effectief worden ingezet?

Voor deze opdracht werken we samen met Brink Climate Systems, expert op het gebied van ventilatieoplossingen in de civiele markt. Zij ontwikkelen diverse ventilatiesystemen en testen deze producten aan geluidseisen in hun galmkamer. Brink is geïnteresseerd in de mogelijkheden van aero-akoestische simulaties tijdens het ontwikkelproces.

Voor deze afstudeeropdracht zal in eerste instantie moeten worden uitgezocht welke verschillende aero-akoestische simulatietechnieken er beschikbaar zijn om op basis van een stromingsveld het geluid te berekenen. Deze technieken moeten worden gevalideerd in een CFD-pakket aan de hand van eenvoudige stromingsvelden, waarvan de geluidsafstraling bekend is. Dit is bijvoorbeeld de stroming in een bocht of rond een obstructie in een kanaal.

Wanneer we het begrip van deze simulatietechnieken goed in de vingers hebben, kunnen ze ook toegepast worden op de stroming gegenereerd door een ventilator in een ventilatiesysteem van Brink Climate Systems. Hierbij zullen we ons beperken tot het kanaalgeluid; de kastafstraling laten we buiten beschouwing. Op die manier ga je antwoord geven op de vraag of aero-akoestische simulaties effectief toegepast kunnen worden voor het vroegtijdig detecteren van geluidsproblemen van dit type ventilatiesystemen.

Functie-eisen

We zoeken een getalenteerde student(e) van de studie werktuigbouwkunde, natuurkunde of vergelijkbaar met een specialisatie in de stromingsleer of akoestiek. Je bent gedreven, leergierig en makkelijk in de communicatie. Tevens ben je niet bang om lastige problemen aan te pakken en heb je affiniteit met numerieke simulaties. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht.

Aanbod

Demcon biedt een dynamische, groeiende en innovatieve organisatie. Met onze complexe projecten en multidisciplinaire teams bieden we een goed klimaat voor deze afstudeeropdracht. Dankzij enthousiaste en toegewijde collega’s is onze werksfeer goed, open en informeel. Je wordt (dagelijks) begeleid door een collega van onze afdeling en iemand vanuit Brink Climate Systems. We juichen eigen initiatief toe en geven je de ruimte om dit tot uiting te brengen. Verder bieden we je een afstudeervergoeding en veel flexibiliteit.

Inlichtingen

Heb je nog vragen over deze functie? We staan je graag te woord. Bel naar Niels Consten (multiphysics engineer) via 088 – 115 2000.

Hebben wij jouw interesse gewekt voor deze afstudeeropdracht? Dan zien we jouw CV graag tegemoet. Solliciteren kan via de  sollicitatieknop.

"samen ambitieuze uitdagingen tot een succes brengen."

sollicitatieprocedure.

Lijkt deze vacature je wat en ben je benieuwd naar het sollicitatieproces? Dat verloopt als volgt:.

 1. Solliciteren
  Je hebt gesolliciteerd! We bespreken het intern en reageren zo snel mogelijk.
 2. Telefoongesprek
  We hebben kort kennis gemaakt en willen elkaar beter leren kennen.
 3. Eerste gesprek
  Kijken of het van beide kanten klikt en of de verwachtingen kloppen.
 4. Tweede gesprek
  We gaan dieper in op een mogelijke samenwerking.
 5. Aanbod
  We zien beiden de match! Laten we een passend voorstel doen.
 6. Contract
  Je reactie op het aanbod is positief. We gaan de samenwerking definitief maken!